Вести

Посета министарке Татјане Матић

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић посетила је данас општину Велико Градиште поводом обиласка туристичких дестинација, увелико препознатих и изван наше земље.
Са домаћином, председником општине Драганом Милићем, обишла је најпре културно-историјски споменик Рамску тврђаву у коју је и ово министарство уложило значајна средства током њене реконструкције.
Она је изразила уверење да ће ова сезона, због успешно спроведене имунизације становништва, бити много успешнија од прошле, поготово када је реч о домаћем туризму, али и доласку страних туриста.
“Општина Велико Градиште је општина која поседује огромне капацитете које мора искористити у сврху додатног развоја туризма.“, рекла је министарка, подсетивши да су, поред Рамске тврђаве и потенцијала којим се сврстава у културни туризам, који постаје све доминантнији за туристе из региона и Европе, ту и спортски и наутички туризам.
Како је рекла, ресорно министарство је у последњих шест година, од 2015. закључно са 2021. годином, одвојило скоро 180 милиона динара за различите врсте пројектних активности у овој општини.
Поред улагања у реовирање тврђаве, Министарство туризма финансирало је и изградњу пристана за бродове подно тврђаве који ће бити у функцији до краја године и учествовало у изградњи спортско-рекреативних објеката на Сребрном језеру – кошаркашких терена и мултифункционалне спортске хале.
“Наравно, подржавали смо, пре свега инфраструктурне пројекте зато што сматрамо да је инфраструктура кључна, како туристичка тако и путна, али поред тога и бројне познате манифестације које се одржавају на Сребрном језеру које је, заиста, једно од траженијих туристичких локација и ја сматрам да тај капацитет и чињеница да је Велико Градиште прошле године, у време пандемије ковида, имало рекордан број посетилаца, кажу чак 800 хиљада у овом региону, мислим дa довољно говори колика је то развојна шанса, туризам, пре свега, за ову општину.“, истакла је министарка Матић.
Поред пристана, Министарство ће подржати и изградњу бициклистичке стазе која се налази на мапи европских бициклистичких стаза Евровело 6 и 13, као веома популарне врсте спортског туризма.
Она је потврдила да општина може и у наредном периоду да рачуна на свесрдну помоћ ресорног министарства који ће и даље да развија пројекте који дају допринос развоју читаве заједнице.
Председник општине Милић посетио је још једном на потенцијале ове дестинације која се интензивно развија у задњих 10 до 15 година, уз повећање броја ноћења за 10-15 одсто и између две и по до три хиљаде регистрованих кревета док се ове године очекује и нових 500, уз још толико и наредне. Како је рекао, циљ општине је да људи могу да живе од туризма.
“Истакао бих веома добру сарадњу Владе Србије, руководство Србије, председника Републике. И министарство, пре свега које Ви водите, је препознало ову дестинацију.“, рекао је, напоменувши да је, као резултат те сарадње, последњих година изграђено неколико кључних објеката за даљи развој туризма.
“Пут Рам-Тополовник, пут Затоње – Сребрно језеро, а на самом Сребрном језеру спортски терени – четири прволигашка кошаркашка терена који су пет година у функцији кампа Милоша Теодосића и који обезбеде преко 10.000 пансион дана, спортска хала јер желимо да имамо и одбојкашки камп, а Боба Ковач, селектор репрезентације je Градиштанац, ту живи и ми смо поносни на то. Репрезентација је већ играла у тој хали, а биће у функцији не само кошарке и одбојке него и уопште туризма јер ће и други људи да је користе.“, казао је Милић.
Он је додао да се ових дана завршава пројекат за шетно-бициклистичку стазу од Рама до Затоња и даље према Сребрном језеру и Голупцу како би Градиште, Голубац и Пожаревац могли да обједине туристичку понуду. Уједно, истакао је да је у плану и изградња затвореног базена што ће, поред конгресних сала и спа центра, омогућити да се сезона продужи на читаву годину.
Министарка је, овом приликом, обишла и Сребрно језеро, кошаркашке терене и новоизграђену спортску халу.