Вести

Инвестиције Агенције за управљање лукама у општину Велико Градиште

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић посетио је Велико Градиште и разговарао са председником општине Драганом Милићем о наставку сарадње на унапређењу наутичког туризма у тој локалној самоуправи.
Перовић је навео да је Агенција покренула неколико развојних активности са општином, међу којима су изградња међународног путничког пристаништа у Раму и развој марине. Најавио је да ће Агенција у наредном периоду инвестирати у градњу пристаништа код Рамске тврђаве. ''Издвојили смо средства у овој години за изградњу система везе плутајућег објекта и обале. Узимајући у обзир специфичну конфигурацију терена, такав систем омогућиће безбедно пристајање бродова. Наредни корак је избор лучког оператера, како би пристаниште било спремно за дочек првих крузера у идућој наутичкој сезони. На тај начин, приближићемо тврђаву Рам туристима из целог света и употпунити понуду Доњег Подунавља. Пратећи акциони план Владе Србије за развој водног саобраћаја у Србији, желимо да у потпуности искористимо бројне могућности Дунава за даље поспешивање међународног и домаћег речног путничког саобраћаја.'', рекао је Перовић.
Имајући у виду да Агенција ради на Студији којом ће бити дефинисана мрежа марина на Дунаву и Сави, једна од тема састанка била је и разматрање марине у Великом Градишту. Сребрно језеро, познато и као ''српско море', је популарно место за одмор и риболов са мноштвом спортских и рекреативних садржаја и представља перспективну микролокацију за будућу марину, речено је на састанку.
Председник општине Драган Милић захвалио се Агенцији на томе што је препознала Велико Градиште као наутичку дестинацију са потенцијалом као и на томе што ће Агенција издвојити 20 милиона динара за завршетак самог пристаништа. ''Отварање међународног пристаништа у Раму унапредиће туризам и домаћу радиност овог краја. Поносни смо на чињеницу да ћемо бити у прилици да туристима прикажемо обновљену Рамску тврђаву, која је важан културно-историјски објекат, али и друге знаменитости, попут Сребрног језера.'', закључио је Милић. Такође, он је истакао значај изградње марине у самом граду Великом Градишту, код ''Солане'', која ће, поред марине на Сребрном језеру, бити веома значајна за пристан пловила у овом граду.
Перовић и Милић обишли су локације на којој је планирана изградња међународног путничког пристаништа и будуће марине и сложили се да ће тај инфраструктурни пројекат уврстити Велико Градиште међу атрактивне дестинације за крузинг.
Поред тога, посетили су и бункер станице у Великом Градишту које се налазе у оквиру подручја граничног прелаза отвореног за одвијање међународног речног саобраћаја. Оценили су да је обављање лучке делатности снабдевања бродова погонским горивом значајно јер олакшава пловидбу теретних пловила и крузера кроз Србију.